Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στα ειδή και στα μεγέθη των ηλεκτρονικων τσιγαρων. Μερικά είναι καλύτερα από κάποια άλλα, όμως γενικά όλα έχουν τα θετικά και τα αρνητικά τους. Παρακάτω είναι μια λίστα με τα πιο δημοφιλή είδη που υπάρχουν και τις πιο κοινόχρηστες ονομασίες, μαζί με τα υπέρ και τα κατά τους.

Super Mini Cigarette (RN4088): Ένα από τα μικρότερα μοντέλα στην αγορά. Έχει ουσιαστικά το ίδιο μέγεθος με ένα κανονικό τσιγάρο. Πλεονεκτήματα: Λόγω του μικρού του μεγέθους, μπορούν όλοι να το χρησιμοποιούν άνετα. Μειονεκτήματα: Λόγω του μεγέθους του, η μπαταρία, ο ατμοποιητής και τα φίλτρα έχουν αντίστοιχα μικρό μέγεθος, έτσι η μπαταρία διαρκεί λιγότερο, παράγει λιγότερο ατμό από τα άλλα και θα πρέπει να αντικαθιστάτε ή να ξαναγεμίζετε τα φίλτρα πιο συχνά.

Super Cigarette (DSE101, DSE103, RN4081): Ελαφρώς μεγαλύτερο από το τσιγάρο, όμως εξακολουθεί να του μοιάζει. Πλεονεκτήματα: Οι περισσότεροι καπνιστές βρίσκουν το μέγεθος του βολικό, παράγει αρκετό ατμό και η διάρκεια της μπαταριάς του είναι ικανοποιητική. Μειονεκτήματα: Τα φίλτρα του είναι μικρότερα από τα άλλα και έτσι θα χρειάζεστε να τα ξαναγεμίζετε ή να τα αντικαθιστάτε συχνότερα, ωστόσο είναι μεγαλύτερα από αυτά του Super Mini Cigarette.

Mini Cigarette (DSE901, RN4075): Έχει σχετικά την ίδια περίμετρο με το Super Cigarette, αλλά είναι μακρύτερο και έχει επίσης ένα κωνικό επιστόμιο. Πλεονεκτήματα: Παράγει πολύ ατμό και η μπαταρία του διαρκεί πολύ. Μειονεκτήματα: Μερικοί καπνιστές πιστεύουν ότι δεν μοιάζει τόσο με κανονικό τσιγάρο σε όψη και αίσθηση, όσο με ένα μικρό πούρο.

Penstyle (DSE801, RN4072): Αυτό ήταν ένα από τα πρώτα σχέδια στην αγορά. Είναι ελάχιστα μεγαλύτερο από ένα κανονικό τσιγάρο. Πλεονεκτήματα: Παράγει πολύ ατμό, έχει δυνατή μπαταρία και μεγάλα φίλτρα. Μειονεκτήματα: Είναι λίγο μεγαλύτερο από το κανονικό τσιγάρο και σε κάποιους φαίνεται δύσκολο να το συνηθίσουν, εφόσον έχουν συνηθίσει το κανονικό τσιγάρο.

Screwdriver: Όπως θα μαντέψατε, έχει το σχήμα ενός κατσαβιδιού. Είναι ουσιαστικά μια μεγάλη μπαταρία. Πλεονεκτήματα: Έχει μπαταρία μεγάλης διάρκειας ζωής. Μειονεκτήματα: Είναι πολύ μεγάλο και μπορεί να νιώθετε περίεργα όταν το κρατάτε. Κάποιοι χρήστες έχουν παραπονεθεί ότι δεν επιθυμούν τη χρήση του σε δημόσιους χώρους επειδή νιώθουν τα περίεργα βλέμματα των υπόλοιπων γύρω τους πάνω τους.

Disposables: Είναι ένα ενιαίο σώμα , χωρίς επαναφορτιζόμενη μπαταριά ή φίλτρα που αλλάζουν. Είναι διαθέσιμο σε διάφορα μεγέθη, συνήθως όμως έχει το ίδιο μέγεθος με το Mini Cigarette. Πλεονεκτήματα: Ευκολία. Μειονεκτήματα: Τα φίλτρα δεν μπορούν να ξαναγεμίσουν και η μπαταρία δεν μπορεί να επαναφορτιστεί.